Over ons

Op 25 maart 1944 werd door een groep enthousiaste mensen uit Barneveld het "Barnevelds Mandoline Gezelschap" opgericht. Onder leiding van de dirigent J.J.Roeland uit Amersfoort werd er geoefend. Al gauw bestond de groep uit ongeveer 27 leden.

Vanaf 19 mei 1948 hernoemde de club zich tot "Barnevelds Mandoline Orkest De Tokkelaars" en waren er naast mandolines ook vocalisten.

In 1955 noemde men zich eenvoudig  "Mandoline vereniging De Tokkelaars". Een deel van de muzikanten vormde een Hawaiaans ensemble, terwijl naast de zangers ook een aantal leden zorgden voor sketches en conferances. Met veel succes werd een demonstratie met een multimonica gegeven.

Bij de jaarlijkse grote uitvoering van 1956 spelen op de achtergrond ook een bassist en de eerste accordeon een rol. En voor de eerste keer, na de pauze een heel toneelstuk.

Inmiddels breidde de groep met instrumenten zich behoorlijk uit met gitaar, banjo, ukkelille, piano en contrabas. Tijdens de ledenvergadering 7 maart 1960 wordt de naam veranderd in "Muziek en Toneelvereniging De Tokkelaars".

Binnen de vereniging worden steeds groepjes gevormd rond instrumenten.
Begin jaren zeventig stijgt het aantal leden snel van 26 naar 52.

In 1976 komt er een voorstel tijdens de ledenvergadering om de naam te veranderen in "Excelsior", dat Steeds Hoger betekent. Het bestuur licht toe dat het doel is door te gaan in de goede stijgende lijn. Dat de naam is overgenomen van een inmiddels gestopte muziek/toneelvereniging werd door de meeste leden niet als een bezwaar gezien.

Tijdens de jaarvergadering van 26 januari 1977 wordt op voorstel van het bestuur tot een scheiding van de muziekvereniging en toneelgroep besloten. Voorlopig beide onder de vlag van Excelsior.

© Accordeonvereniging Excelsior, Stanleystraat 52, 3772 KD  Barneveld | KvK nummer 53856643 | rekening nummer NL81 ABNA 0929 7559 36